Göçmenlik her alanda zorlukları beraberinde getiren bir yolculuk. Bu zorlukların en önemlisi, newcomers denilen yeni gelenlerin geçmiş deneyimleri ve yetkinlikleri ile örtüşen bir iş bulabilmekte yaşadıkları zorluklar. Ne yazık ki iş bulma süreci, bazı göçmenler için çok sancılı olabilmekte, zaman alabilmekte, umutsuzluk ve başarısızlık duygusu ile depresyona yol açabilmektedir. Bu zorlukların üzerinden nasıl gelinebileceği konusunda önerilerimi aşağıda sıraladım.
- İş arama sürecinde başarılı olmanın sırrı, motivasyonu yüksek tutabilmekte, özgüvenli bir şekilde, istikrarlı ve yeterince zaman ayırarak iş aramaya devam edebilmekte yatıyor. Yani iş aramak tam zamanlı ve yetkinlik gerektiren bir iş. Hayatımızdaki en önemli projelerinden birinin üzerinde çalışıyormuş gibi özen göstererek, Kanada’da nasıl iş aranacağı konusunda kendimizi geliştirerek, öğrenme çabamızı en üst seviyeye çıkartarak yapmalıyız. Yetkinliklerimiz ve deneyimlerimiz ne düzeyde olursa olsun, Türkiye de dahil olmak üzere, dünyanın herhangi bir ülkesinde iş aramanın ve bulmanın zor bir iş olduğu ve bazen 6 ay hatta bir yıl bile sürebileceğini unutmamalıyız. Bazen eski göçmenlerin de yeni göçmenleri yanlış yönlendirdiklerine ve motivasyonlarını düşürdüklerine, olumsuz geçmiş deneyimlerini paylaşarak özgüveni sarsacak önerilerde bulunduklarına tanık oluyorum. Eski göçmenlerin, yeni gelenlerin motivasyonunu düşürecek deneyimlerini paylaşmamalarını öneriyorum, eğer HR alanında deneyimleri yoksa, özgeçmiş düzenleme konusunda da destek sunmamalarını rica ediyorum.
- Canadian experience barrier olarak bildiğimiz Kanada deneyimi bariyeri, yasal olmadığı halde, özellikle bazı pozisyonlarda ve meslek gruplarında, yeni gelenlerin önünde bir engel teşkil edebilmekte, ancak bunun da ötesinde, en önemli bariyerin dil bariyeri ve insanların kendi kendilerine koydukları kişisel bariyerin olduğunu söyleyebilirim. Canadian experience barrier’ni kaldırmaya belki tek başımıza gücümüz yetmeyebilir, ancak İngilizcemizi geliştirmeye ve kendimize koyduğumuz bariyerleri kaldırmaya gücümüz yetebilir. Nasıl olsa iş bulamam, Canadian experience barrier var, beni kimse işe almaz diyerek, ilanları okumadan, bir hedef belirlemeden iş ilanlarına başvurmanın bir sonuç getirmeyeceğini bilmemiz gerekir. Bu şekilde, bin tane ilana başvursak bile sonuç alamayabiliriz. Sürekli gelişimi ilke edinmeli, kendimizi geliştirirken de hayatın içinde aktif rol almalı, ilişki kurma ve geliştirme konusunda da çaba harcamalıyız. Özellikle kendi deneyim ve eğitimlerimizle örtüşen etkinliklere katılmalı, iş aradığımız sektörlerdeki işverenlerin önemli buldukları eğitim ve sertifikaları almalı, sektörlerimiz ve mesleklerimiz ile ilgili makaleleri ve haberleri okumalıyız. LinkedIn’da deneyim ve eğitimlerimizle ilgili insanlarla bağlantı kurmalı, eğer imkanımız varsa kendi alanlarımızla ilgili, kolejlerde ve üniversitelerde 1-2 yıl da olsa örgün eğitim almalı, iş bulmayı beklerken mutlaka bir iki sivil toplum örgütünde gönüllü çalışmalıyız
- Diğer önemli bir konu ise, yetkinliklerimizi iyi anlatan, Kanada standartlarına uygun bir özgeçmiş hazırlamamız. Türkiye’deki deneyimlerimizi, eğitimlerimizi, çalıştığımız sektörleri Kanada’nın gerçekleri ile karşılaştırarak Kanada’ya uyarlamamız gerekir. Türkiye’den yeni gelen göçmenlerin özgeçmişlerinde gördüğüm en önemli problem, özgeçmişlerini Kanada’da çalışacakları sektöre, başvuracakları şirkete ve ilana uyarlayamamaları. Bunun için mutlaka çalıştığımız sektörleri araştırmalı, çalışmayı hedeflediğimiz sektörlerle ilgili çok sayıda iş ilanı okumalı ve kendi yetkinliklerimizi burada kullanılan sektörel dil ile ifade etmemiz çok önemli. Çok iş ilanına başvurmamız önemli değil, hedef belirleyerek, bilinçli ve farkında olarak, özgeçmişlerimizi iş ilanlarına uyarlayarak yetkinliklerimizle örtüşen işlere başvurmamız önem taşıyor. Diğer önemli bir konu, özgeçmiş hazırlama konusunda yetkin olmayan kişilere özgeçmişlerimizi yazdırmamız ya da önerilerini almamız. Hatta newcomer’lara iş bulma konusunda destek olmak üzere kurulan merkezlerin bile bazen adayları yanlış yönlendirdiklerine tanık oluyorum. Bu merkezlerde de bazen deneyimsiz, iş alım ya da insan kaynakları deneyimi olmayan kişiler çalışabilmekte ve yanlış yönlendirmeler yapabilmekteler. Bu da yanlış hazırlanmış özgeçmişlerle iş aramamıza ve aylarca tek bir dönüş bile alamamamıza neden olabilmektedir.
Her meslek grubunda farklılık göstermekle birlikte, yeni gelenlerin kendi yetkinlikleri ile örtüşen ilanlara da başvurma konusunda cesur olmalarını, Türkiye’de edindikleri yetkinliklerin, deneyimlerin ve aldıkları eğitimlerin çok kıymetli olduğuna inanmalarını şiddetle öneriyorum.
Yazdıklarımdan daha fazlasını paylaşacağımız, çok değerli meslektaşım Çiğdem Djamgouz Cemoğlu ile 7 Nisan Pazar günü, Toronto at Northern District Library Gwen Liu Meeting Room yapacağımız etkinliğimize bekliyoruz. Uzun süredir iş aradığınız halde iş bulamıyorsanız, özgeçmişiniz konusunda desteğe ihtiyacınız varsa, iş görüşmesinde nelere dikkat etmeniz gerektiği konusunda emin değilseniz, bir iş teklifi aldığınızda nasıl yaklaşacağınız konusunda desteğe ihtiyacınız varsa, bu etkinliğimize katılmanızı öneririz. Etkinliğe kaydolmak için lütfen bu linki takip edin.