Hem çevremden hem sosyal medyadan gözlemlediğim kadarıyla hatırı sayılır sayıda göçmen, Türkiye’ye geri dönmeyi en az bir kez düşünüyor ve bunu kimi zaman öfkeyle, kimi zaman umudunu kaybetmiş bir biçimde, çoğu zamansa özlemle dile getiriyor.
Fakat geri dönmek dile getirmek kadar kolay değil tabii ki. Düşünülmesi gereken pek çok konu var. Kanada bana ne veriyor ve benden ne alıyor, Türkiye’yi özledim fakat oradaki koşullarım ne olacak, Kanada’nın bürokrasi dehlizlerinde kayboldum, E-Devlet’in yanağı olsa da öpsem ama kolay ikametgah alıyorum diye kurulu düzen bırakılır mı, yedi ay palto giymekten yıldım, Türkiye’de şimdi denize giriliyordur ama alım gücüm ne olacak… Sabaha kadar bunun gibi pek çok düşünce yazabilirim. Sizin de aklınızdan bunların ve daha fazlasının geçtiğine eminim.
Tabii bir de geri dönme niyetinizi söylediğiniz Türkiye’deki aile ve arkadaşların tepkileri var. ‘Deli misin sen, niye dönüyorsun, herkes kaçmaya çalışıyor, imkanın varken kalsana, bari vatandaşlığını al’ ve burada yazamayacağım pek çok tepki… Şurası bir gerçek ki bizim kafamızdaki Türkiye de onların kafasındaki Kanada da gerçek değil. Ama etkilenmemek de mümkün değil.
Yani kafamız karışık.
Üç senelik orta seviye tecrübeli bir göçmen olarak, son dönemlerde Kanada’daki Türk göçmenlerde bu kafa karışıklığıyla birlikte geri dönme isteğinde bir artış olduğunu görüyorum. Bilimsel değil, sadece hisler. Tabii şimdilik.
Bu gözlemlerimi bilimsel bir şekilde ifade edebilmem için yardımınıza ihtiyacım var. Kanada’daki statünüz ne olursa olsun, aşağıdaki anketi doldurarak pek çok heves ve umutla geldiğimiz bu ülkeyi bırakıp neden Türkiye’ye geri dönmek istediğimizi anlamama, hatta anlamamıza yardımcı olacaksınız.
Göçmenlik çalışmalarında ihmal edilen fakat farklı ve renkli bir grup olduğunu düşündüğüm Kanada’daki Türklerin, ileride daha fazla akademik çalışmaya konu olmasına vesile olmayı diliyorum.
Katılan ve anketi yaymama yardımcı olan herkese şimdiden çok teşekkürler.
Anket linki: https://forms.gle/p5tsZz1SFVafdwH49
Yazar: Zeynep Tiryaki
Kadir Has Üniversitesi İletişim Bilimleri Tezli Yüksek Lisans Programı öğrencisi