CTV News’e 26 Ağustos’ta verdiği röportajda Göçmenlik, Mülteciler ve Vatandaşlık Bakanı Marc Miller, Kanada’ya kalıcı göçmenlik seviyelerinde değişiklik yapmayı düşündüğünü açıkladı.

Özellikle Miller, kalıcı göçmenliği ele almak için “bir dizi seçeneği değerlendirdiğini” ve yapılacak değişikliklerin “önemli” olacağını, sadece “kozmetik” değişiklikler olmayacağını belirtti. “Önemli” değişikliklerin neler olabileceği konusunda detay vermesi istendiğinde, Bakan tüm seçeneklerin masada olduğunu söyledi.

Bakan Miller, gelecek Göçmenlik Seviyeleri Planı’nda, desteklenen göçmenlik türlerinin azaltılıp azaltılmayacağına dair “değerlendirmeler” olacağını belirtti. Miller, göçmenlik seviyelerinin %60’ının ekonomik göçmenlere ayrıldığını ve bu seviyenin Kanada’nın karşılaştırılabilir ülkeleriyle “benzeri görülmemiş” olduğunu düşündüğünü ifade etti.

Ancak, gelecek seviyeleri değerlendirirken “aşırı düzeltme” yapmamaya dikkat edilmesi gerektiğini de vurguladı. COVID-19 pandemisi sırasında göçmenliğin Kanada’nın resesyona girmesine yardımcı olduğunu belirten Miller, gelecekteki eylemlerin “düşünceli bir şekilde” yapılacağını söyledi.

Göçmenlik Seviyeleri Planı, federal göçmenlik departmanının her yıl yayınladığı, Kanada’nın kabul etmeyi umduğu yeni kalıcı sakinlerin sayısını detaylandıran bir belgedir. Plan her yıl güncellenir ve gelecek yıl ve iki yıl sonrasına yönelik hedefler belirler. IRCC bu planı operasyonlarını yönlendirmek için kullanır.

Bakan Miller’ın açıklamaları, Kanada’da göçmenliğe olan kamu desteğinin düştüğü bir dönemde yapıldı. Son bir yılda yapılan anketler, 2023’te göçmenliğe olan desteğin azaldığını gösterdi. Ana etkenler arasında konut stoğu üzerindeki artan baskı ve genel uygunluk yer alıyor.

Bu endişeleri gidermek amacıyla Göçmenlik, Mülteciler ve Vatandaşlık Kanada (IRCC), Kanada’ya gelen geçici sakinlerin (çalışma/öğrenim izni veya ziyaretçi vizesi/eTA ile olanlar) sayısını azaltmak için çeşitli önlemler aldı. Bu önlemler arasında tarihi bir şekilde geçici sakin seviyelerinin gelecek Göçmenlik Seviyeleri Planı’na eklenmesi yer alıyor.

Bu hedef doğrultusunda, göçmenlik departmanı şu politikaları uygulamaya koydu:

Uluslararası öğrenciler için öğrenci izinlerinde bir sınır koydu

Daha fazla “yerli” kalıcı oturum çekilişi yapma niyetini açıkladı

İşsizlik oranı %6’nın üzerinde olan nüfus sayım metropol bölgelerinde düşük ücretli geçici yabancı işçilerin sayısını sınırladı.

Bakan Miller, CTV röportajında, göçmenlik departmanının halihazırda aldığı önlemler hakkında da bilgi verdi: “Uluslararası Öğrenci Programı’nda hala ayarlamalar yapmam gerekiyor…. [bu] devam eden toplam paketin bir parçası” dedi. Bakan, göçmenlik departmanının değerlendirdiği bazı önlemlerin “sonbaharda” açıklanacağını belirtti. Bu düşünceler, Başbakan Justin Trudeau’nun son açıklamalarıyla da desteklendi: “Çeşitli yolları değerlendiriyoruz, böylece Kanada, göçmenliğe olumlu bir şekilde destek vermeye devam ederken, entegrasyon ve herkes için başarıya giden yolları sağlama konusunda da sorumlu olur.”

Ayrıca, geçen yıl itibarıyla IRCC, kalıcı sakinlerin göçmenlik seviyelerini 2025 hedeflerine dondurdu ve 2026’ya kadar aynı seviyeleri koruyacak. 2025 ve 2026 yılları için göçmenlik seviyeleri nominal hedefler olup, Kanada’nın göçmenlik ihtiyaçlarını yansıtacak şekilde ayarlanabilir. Şu anda her iki yıl için de 500,000 olarak belirlenmiştir.

Göçmenlik ihtiyacı

Göçmenlik, 2024’te Kanadalılar için öne çıkan bir konu haline gelmişken, Kanada toplumunun birçok yönünü de etkiliyor. Örneğin, Kanada’daki iş gücü piyasası büyümesinin neredeyse %100’ü göçmenlik kaynaklıdır. Kanada’nın yaşlanan nüfusunu ve önümüzdeki yıllarda iş gücünden ayrılacak emeklilik yaşındaki büyük sayıdaki işçiyi göz önünde bulundurulduğunda, göçmen işçilere olan ihtiyaç daha da önem kazanmaktadır.

Ayrıca, Kanada’nın sosyal olarak sübvanse edilen sağlık hizmetleri, emeklilik, eğitim ve konut sistemlerini dikkate aldığında, nüfus artışındaki bir azalma bu sistemler için olumsuz yan etkiler doğurabilir.

 

kaynak

Yorum bırak