Yolcular, bu hafta sonu olası bir Air Canada pilot grevi için hazırlık yaparken, uçuşları etkilenirse haklarının neler olduğunu merak ediyor olabilirler.

9 Eylül’de havayolu, Air Line Pilots Association (ALPA) ile müzakerelerin “sendikanın aşırı maaş talepleri nedeniyle çıkmaza girdiğini” belirtti. Air Canada, taraflar anlaşamazsa “düzenli bir kapanış” hazırlığı yapıyor.

Pazar, 15 Eylül gece yarısından sonra 72 saatlik bir grev bildirimi yapılabilir. Bu, grevin Çarşamba, 18 Eylül’de başlaması ve iptaller ile tam bir kapanma olasılığını beraberinde getirebilir. Perşembe günü Air Canada, pilot sendikasıyla yapılan sözleşme müzakereleri başarısız olursa, büyük bir aksaklığı önlemek için hükümetin bağlayıcı hakemlik yönlendirmesi “gerekli” olacaktır.

Başbakan Justin Trudeau Cuma günü hükümetin müdahale etmeyeceğini belirtti

Hava yolcu hakları savunucusu Gábor Lukács, Air Canada müşterilerinin grev nedeniyle uçuşları kesintiye uğrarsa hakları hakkında bilmesi gerekenler hakkında daha fazla bilgi verdi.

“Önceden” iptaller ve yolcu hakları Lukács, herhangi bir “önceden” yapılan iptalin Air Canada’nın kontrolünde olduğunu ve güvenlik nedenleri veya işçi sıkıntıları nedeniyle zorunlu olmadığını belirtti. Bu tür iptallerde grev henüz gerçekleşmemiştir, sadece bir olasılık vardır; bu nedenle, “grev bildirimi ile iptaller arasında objektif bir neden ilişkisi bulunmamaktadır,” dedi.

“Lukács, uçuşları iptal edilen yolcuların, iptalin nedenlerinden bağımsız olarak, tam bir geri ödeme alma seçeneğine sahip olduğunu belirtti.” Ancak, ek tazminat talep etmeyi düşünüyorsanız, Air Passenger Protection Regulations (APPR) çerçevesinde önemli farklar bulunmaktadır.

APPR, tazminatın “havayolunun büyüklüğüne ve varış havaalanında gecikme süresine göre sabit bir miktar” olduğunu belirtir. Bu tazminat miktarı, havayolu geri ödeme miktarından farklıdır.

Uçuşunuzu geri ödeme için iptal etmeyi seçerseniz, APPR bölüm 19(2)(a) gereğince, önceden yapılan grev iptalleri havayolunun kontrolünde sayıldığı için kişi başı 400 $ ek tazminat alabilirsiniz.

Ancak, yolculuğunuza devam edip iptal nedeniyle varış yerinizde gecikme yaşarsanız, yolcu başına 1.000 $’a kadar tazminat alabilirsiniz (gecikme süresine bağlı olarak).

Bu miktar, geri ödemeyi seçmediğiniz takdirde ödenir, diye belirtti Lukács.

Air Canada, etkilenen yolcuların uçuşlarını kalkış saatlerinden itibaren dokuz saat içinde yeniden rezervasyon yapmalıdır. Ayrıca, APPR’nin 14. bölümüne göre yemek ve konaklama sağlamakla yükümlüdür.

Etkilenen bir müşteriyseniz, Lukács Air Canada’ya “rakip bir havayolu ile yeniden rezervasyon yapma şansı” vereceğini söyledi.

Kayıtlı bir çağrı veya etkileşim yapacağını ve eğer bu isteği reddedilirse veya göz ardı edilirse, rakip bir havayolu ile bilet satın alacağını ve Air Canada’nın tüm masrafları karşılamasını ve standart APPR tazminatını alacağını belirtti.

Ek tazminat talep etmek için bir şikayet yapmayı düşünüyorsanız, bu formu kullanabilirsiniz.

Lukács’ın Hava Yolcu Hakları grubunun önceden yapılan iptaller hakkında daha fazla bilgisi burada bulunabilir.

Grevi Sırasındaki İptaller Bir grev başladığında, Air Passenger Protection Regulations (APPR) 18 (1.1)(a) bölümü devreye girer.

Grevin iptalleri havayolunun kontrolü dışında sayılacak

Lukács, Air Canada’nın yolcuları kendi ağı veya ortaklarının ağı üzerinde 48 saat içinde yeniden rezervasyon yapamadığı durumda, havayolunun yolcuların koltuklarını rakip bir havayolundan kendi masraflarıyla satın almak zorunda olacağını açıkladı.

Bu yeniden rezervasyon, bulunduğunuz havaalanında veya makul bir mesafedeki başka bir havaalanında bir uçuş düzenlemeyi gerektirecektir. Bu durumda yemek veya konaklama sağlanmaz.

Eğer Air Canada, APPR’nin 18(1.1)(a) bölümüne göre yeniden rezervasyon yükümlülüğünü yerine getirmezse, sözleşme ihlali nedeniyle ortaya çıkan masrafları karşılamakla yükümlüdür.

Air Passenger Rights web sitesinde grev iptalleri hakkında daha fazla detay bulunmaktadır.

Bu bilgilerin resmi hukuki tavsiye olmadığını unutmayın. Eğer Air Canada’nın grev nedeniyle yaşanan gecikmeler veya iptallerden etkilenirseniz, APPR düzenlemelerini dikkatlice inceleyin.

Seyahat Sigortası Ne Durumda? Seyahat sigortasıyla ilgili olarak, InsureMyTrip.ca’nın seyahat sigortası uzmanı Meghan Walch, havaalanı grevleri için kapsam hakkında birkaç ipucu sundu.

Walch, poliçenizin ayrıntılarını dikkatlice okumanın önemli olduğunu belirtti çünkü farklı planlar grevleri veya kesintileri aynı şekilde veya hiç kapsamayabilir.

Bazı planlar, bir uçuşun bir havayolu çalışanlarının grevi nedeniyle gecikmesi durumunda veya uçuşun planlandığı saatten erken veya geç kalkması durumunda seyahat kesintisi kapsamı sunabilir.

Eğer kapsamınız varsa ve seyahatiniz kesintiye uğrarsa, kullanılmayan önceden ödenmiş, iade edilmez maliyetlerinizin geri ödenmesi için uygun olabilirsiniz.

Planlar ayrıca, grevler nedeniyle yaşanan gecikmeler için bağlantı kaybı avantajları sunabilir. “Bu avantaj, varış yerinize ulaşma veya seyahatinize devam etme ile ilgili maliyetlerin geri ödenmesine yardımcı olabilir,” dedi. “Bazı durumlarda, bu avantaj Seyahat Kesintisi ile birlikte listelenebilir.”

Planınız ayrıca, grev durumunda seyahat gecikmesi avantajlarına sahip olabilir. Bu, gecikme sırasında ödediğiniz ekstra masraflar gibi yemek, konaklama ve ulaşım maliyetlerini geri ödemeye yardımcı olabilir.

Kapsamınızın satın alındığı tarihe bağlı olarak etkilenebileceğini unutmayın. Walch, eğer bir plan grevlerle ilgili kapsam sunuyorsa, poliçe grev açıklandıktan sonra satın alındıysa geçerli olmayacağını belirtti.

Grevleri kapsayan planlar için, yolcular tanımı anlamak için zaman ayırmalıdır, çünkü bu tanım “hasta kalma” gibi sorunları içerebilir, ancak diğer alakasız kesintileri kapsamayabilir.

 

kaynak

Yorum bırak