Yapılan son araştırmalara göre Covid-19 ile birlikte aile içi şiddet oranlarında da ciddi bir artış olduğu saptandı. Özellikle; bu dönemde şiddete maruz kalanlar dışarı çıkılamaması, shelter vs. geçici konaklama yerlerinin fazla sayıda insana hizmet vermesi gibi nedenlerle kendilerini daha da çaresiz hissetmeye başladılar.
Aile içi şiddet denilince aklımıza her ne kadar ilk olarak fiziksel şiddet gelse de, fiziksel şiddetten daha büyük oranda duygusal şiddetin yaşandığı ve birlikte evde zaman geçirilmesi gereken bu süreçte arttığı yine araştırmalar tarafından kanıtlanmış durumda.
Kanada Kadın hakları konusunda yasal düzenlemeleri ve uygulamaları ile oldukça etkin çözümler sunduğu herkes tarafından bilinmekte ancak göçmen kadınların dil engeli, haklarını bilmemek, maddi imkansızlıklar, göçmenlik haklarının zarar görmesi endişesi gibi nedenlerle eşleri ya da partnerleritarafındann yoğun bir psikolojik baskı ve şiddete mağruzkaldığıi gerçeği ile karşı karşıyız. Dil bilen, daha uzun suredir Kanada`da yasamakta olan taraf; karşı tarafa baskı uygulayarak ve bu durum da haklarını veyahut nereye başvuracaklarını bilmeyen taraf (verilere göre çoğunlukla kadınlar) zaman zaman ağır psikolojik şiddete uğrayabilmekteler.
Ilk olarak Kanada tarafından şiddetin psikolojik ya da fiziksel olması farketmeksizin: taraflardan birinin diğerini korkutmak, evden atmakla tehdit etmek ya da sınır dışı ettirmekle tehdit etmek, ortak eşyasınaina zarar vermesi vs. davranışlar `şiddetiçerenn davranışlar` olarak kabul ediliyorKültürümüzuz gereği şiddeti değerlendirme esiğimizin çok yüksek ve şiddete uğrayan kadınların utanç duygusu yaşamaları çok sıkkarşılaştığımızz bir durum olsa da lütfen yardım istemekten çekinmeyin, utanmayın! Kanada hükümeti özellikle aile içi şiddete karşı çok hassas ve yardım alabilmek için başvurabilecek çok yer bulunmaktadır. Eğer şiddet mağduruysanız, su an itibari ile harekete geçmek istemezseniz dahi, yine de haklarınızı araştırıp öğrenmekten çekinmeyin. Sadece haklarınızı öğrenmenin bile size güç vereceğinden emin olabilirsiniz.
Dil bilmemek sizi korkutmasın!
Polis ile iletişime geçmeniz gereken acil bir durum söz konusu olduğunda kendinizi ifade edememekten KORKMAYIN! Sadece ` Turkish!` diye kendinizi ifade ettiğiniz bir durumda bile size hemen bir tercüman temin ederek ücretsiz olarak sizinle iletişim sağlayacaklardır.
Haklarınızı öğrenin!
`Help line` denilen yardım hatları ile yasal haklarınız ve maddi yardım, barınma v.b. haklarınız için nereye ve nasıl başvurabileceğinize dair bilgi alabilmek için Assaulted Women`s http://www.awhl.org/woman-abuse- 416 – 863 05 11 nolu telefonları arayabilirsiniz. Ücretsiz olan bu destek hatları için İNGİLİZCE BİLMEK ZORUNDA DEĞİLSİNİZ. Aynı şekilde sadece `Turkish` seklinde bile kendinizi ifade ettiğinizde hemen bir tercüman aracılığı ile sizinle irtibat sağlayıp ayrıntısı ile bilgilenmenize yardımcı olacaklardır. Özellikle bu yardım hatları 200 un üzerinde yabancı dil için iletişim sağlayan tercümanlara sahiptir. Ücretsiz avukata ulaşmanızı sağlamak ,ücretsiz hukuki yardım almak, barınma ihtiyacınız için maddi destek veyahut yer sağlamak gibi çok önemli konularda size en doğru bilgiyi verebilecek yerlerdir. Bu hattın yanında yasal yollara başvurmanız gereken bir durum söz konusu ise nafaka, boşanma, ayrılık,v. b. başvurular için yine `Legal Aid ` yani ücretsiz dava açma, avukatlık hizmetlerinden faydalanma hakkına sahipsiniz.
Kimliğiniz tamamen gizli tutulacaktır!
Kimliğinizle ilgili olarak bütün bilgiler, bilgi alma sırasında söylediğiniz isminiz çok büyük bir titizlikle gizli tutulacaktır. Bu konuda ki hassasiyet yasalarla da ciddi şekilde belirlenmiş olup, kimliğinizin başka kurum ve kişilere bildirilmesine dair hiç bir endişe taşımadan hareket edebilirsiniz.
Göçmenlik statünüzü kaybetmekten korkmayın!
Duygusal ya da fiziksel şiddet gördüğünüz bir evliliği bitirmek ya da ayrı yasamak , oturma izninizi esiniz üzerinden `family sponsorship application` seklinde almış olsanız bile göçmenlik hakkinizi kaybetmenize neden olmaz ve sınır dışı edilmezsiniz. Lütfen buna dair olan korkutmalara boyun eğmek zorunda hissetmeyin ve bir önceki paragrafta bahsettiğim ücretsiz yardım hatlarını arayarak haklarınızı öğrenin. Türk Kadın dernekleri ile iletişime geçerek sizin durumunuzda olan kişilerden ve kendi kültürünüzde olan kişilerden destek alın. Şiddete maruz kalmak psikolojik olarak derin yaralar bırakır, bu yaraların paylaşıldıkça azalması ve sizinle belki de aynı yollardan geçen kişilerle birlikte sarmanız iyileştirici olabilir.