Üç gün önce önce ansızın e-posta kutumuza düşen ön değerlendirme formlarının ve Instagram’dan gelen mesajların sayısında ani bir artış oldu. Ardından öğrendik ki Türkiye’de yayınlanan bir haberle Kanada’nın bu sene 401 bin yeni göçmen alacağı duyurulmuş. Anladığım kadarıyla haberin yola çıkış noktası da 23 Temmuz tarihli Globe and Mail gazetesinin haberi olmuş. Öncelikle göç seviyeleri planı ve 2021 için revize edilen 401 bin göçmen hedefi Ekim 2020’de duyurulmuştu yani yeni bir haber değil. Ama bakanın katıldığı bir toplantıda yaptığı konuşmanın Globe and Mail’de haber olması ve bunun da Türkiye basınına ‘Kanada 401 Bin Yeni Göçmen Alacak’ şeklinde yansımasıyla bu yeni bir gelişme gibi algılandı.

“Yıl Sonuna Kadar Kanada 401 Bin Yeni Göçmen Alacak” Haberinin Değerlendirmesi ve 3 Tavsiye

Tabii bu haber Türkiye’den Kanada’ya göç etmeyi isteyen ve de özellikle süreçlerin nasıl işlediğinden haberdar olmayan kişilerde ciddi bir heyecana yol açtı. Bu yazıda, bu haberin heyecanını bir miktar yitirmesine yol açabilecek bilgiler vereceğim. Hedefim de kişilerin gelecekleri için koydukları hedeflerin gerçekçi olmasına katkıda bulunabilmek ve biraz da Instagram’dan aldığım çok sayıda soruya toplu bir yanıt verebilmek.

Konulan göçmen alım hedefleri ekonomik göç, aile birleşimi, insani nedenlere dayalı göç ve mülteciler ve korunan kişileri kapsıyor. Ekonomik göçmenlik sınıfı, tüm kabullerin yaklaşık %60’ı ile kalıcı oturum alımlarında en büyük kaynağı sağlıyor. Hedeflerin yüksek olması programların alım şartlarını kolaylaştırmıyor yani Kanada’nın göçmene ihtiyaç duyan bir ülke olması kapılarını koşulsuz şartsız açacak olduğu ya da bu alımın çekiliş usulü gibi şekillerle yapılacağı anlamına gelmiyor (Burada tek istisna yıllık kotasının düşük olmasından dolayı Kanada vatandaşlarının ya da kalıcı oturum izni sahiplerinin ebeveynlerine sponsor olabildiği program. Bu kategoride mevcut sistemde önce ön başvurular alınıyor sonra da bu ön başvuruların arasından şansa dayalı seçim yapılıyor).

401 bin yüksek bir sayı olabilir ama 2020’yi pandemiden dolayı hedeflerin tutmadığı sene olarak düşünerek bir önceki yıla gidersek, 2019’da da 341 binden fazla kişiye kalıcı oturum izni verildiğini görüyoruz. Yani yeni plan, önceki plana kıyasla yılda yaklaşık 50 bin kişilik bir artışı gösteriyor. Bu hedef artışı için COVID-19 nedeniyle seyahat kısıtlamaları ve operasyonel düzenlemeler nedeniyle 2020 hedeflerinin tutmamasını telafi etme girişimi denebilir.

Sonuç itibariyle ortada haberlerin yansıttığı gibi bir durum mevcut değil. Tavsiyem magazinel haberlere itimat etmek yerine şunları yapmanız olacaktır:

Bilgiyi doğru kaynaklardan edinin

Kanada’ya göç büyük ihtimalle hakkında en fazla bilgi kirliliği bulunan konulardan biridir. Bazen duyduğum şeylere inanmakta zorluk çekiyorum. Yayılan bir takım yanlış bilgilerin insanların vize başvurularına ve göçmenlik süreçlerine nasıl zararlar verdiğine, yolumun kesiştiği ve yardıma ihtiyacı olan insanlardan dolayı tanık oluyorum. Bu hatalardan bazıları geri dönülebilir oluyor ama bazıları da kişileri ciddi maddi ve manevi kayıplara uğratmış oluyor. Bu nedenle ilk tavsiyem bilgiyi doğru kaynaklardan edinmeniz olacaktır. Bu kaynakların başında Kanada hükümetinin resmi sitesi geliyor. Ben de yaptığım tüm paylaşımlarda ana kaynak olarak IRCC’nin web sitesini alıyorum ve bunun dışında okuduğum tüm bilgilere resmi kaynaklardan teyit etmeden itimat etmiyorum. Daha önce Kanada’ya gelmek isteyen herkesin bilmesi gereken resmi kaynakları bu yazımda paylaşmıştım. Doğru kaynak ararken oradaki linklere de göz atmanızı öneririm.

Araştırmacı olun ve okuyun

Bu bana kalırsa en büyük eksiklerimizden bir tanesi – Araştırmamak, okumamak ve de duyumlarla hareket etmek. Eğer Kanada’ya göç etmek istiyorsanız ihtiyaç duyduğunuz bilgilerin tümüne tek bir kaynaktan ulaşmanız mümkün değil ama sıklıkla kişilerin bu beklentide olduğunu görüyorum. Burada bir yaşam planlamak için çok ciddi bir araştırma içine girmeniz ve çok çeşitli bilgi kaynaklarından faydalanmanız yani emek vermeniz gerekiyor. İlk başta da yazdığım gibi edindiğiniz her bilgiyi  de resmi kaynaklardan teyit etmeniz çok önemli.

Gerçekçi olun

Kanada’ya göç etmenin ‘kısa’ ya da ‘kolay’ bir yolu yok. ‘Kanada’ya en kolay nasıl giderim’ sorusuyla yola çıkmayın. İngilizceniz ya da Fransızcanız yeterli değilse ekonomik göç programlarını hedeflemeniz gerçekçi olmaz. Bütçeniz yeterli değilse, şartlarınız uygun değilse Kanada’da öğrenim planı yapmak gerçekçi olmaz. 40’lı ya da daha ileri yaşlardaysanız 20’li 30’lu yaşlarda olan insanlara göre daha riskli bir yolculuğa çıktığınızın farkında olun. Bazı yeterlilikleri sağlamak için zamana ihtiyacınız olabilir ya da sizin şartlarınızda Kanada’ya göç etmek gerçekçi bir hedef olmayabilir. Bu konuda iyi bir öz değerlendirme yapabilmek için yine yukarıda bahsettiğim iki tavsiyeyi göz önünde bulundurun. Eğer edindiğiniz bilgilerin doğruluğundan ya da size uygunluğundan emin olamıyorsanız profesyonel destek alın – emin olun, aldığınız profesyonel destek yanlış atacağınız adımlarla kaybedeceğiniz para ve zamanın yanında çok makul bir yatırım olacaktır.

Kanada’ya herhangi bir göçmenlik programı ile gelmeyi düşünüyorsanız Kanada Geyikleri için yazdığım diğer yazılar da size yardımcı olabilir. Tüm yazılara bu linkten ulaşabilirsiniz.

Konu hakkında Burcu Akyol ile yaptığımız videoyu da buradan izleyebilirsiniz:

 

Kapak Fotoğrafı: krakenimages on Unsplash