Kanada’da kolej eğitimi son yıllarda Türk öğrenciler tarafından da sıkça araştırılıyor. Bu talebin başlıca nedeni şüphesiz ki Kanada’nın eğitim standartları ve mezuniyet sonrası fırsatlar. Bu fırsatların neler olduğunu, Kanada’da kolej okumanın sağlayacağı faydaları ve konuyla ilgili tüm merak edilenleri bu sayfada özetleyeceğiz.
İlk duyulduğunda, ülkemizdeki önde gelen liselere de kolej denmesi sebebiyle karışıklığa sebep olduğu için öncelikle Kanada’da ki kolej sistemini anlayalım.
Kanada eğitim sisteminde kolej; lise sonrasında gelen bir seviye. Kolejler 2 veya 3 sene süren diploma programları ve sertifika eğitimleri sunuyorlar. Benzerlikler nedeniyle sıklıkla Türkiye’de ki ön lisans eğitimi ve meslek yüksek okullarıyla da karşılaştırıldığını görüyoruz. Evet, birçok benzerlik söz konusu. Fakat eğitim kalitesi ve pratiğe odaklı sistemiyle Kanada kolejleri, iş hayatına en hızlı şekilde atılmak isteyen öğrenciler için ciddi bir sıçrama tahtası olma potansiyeline sahip. Fiziki şartları ve sosyal imkanlarıyla Türkiye’de ki birçok iyi üniversiteyle de yarışır durumdalar.
Koleji kısaca özetlersek; öğrencileri lise sonrasında hızlıca iş hayatına, çoğunlukla spesifik ara rollere, hazırlamayı amaçlayan, pratik eğitime odaklanan ve bazıları bünyesinde staj imkanları sunan mesleki okullardır.
Bu okullar müfredatlarını günümüz iş dünyasının ihtiyaç ve beklentilerine göre şekillendiriyor ve sürekli güncelliyorlar. Bu şu anlama geliyor; bir diploma programı açılmışsa, Kanada’da o alanla ilgili işgücü talebi var demektir. Yani eğitiminiz boyunca beceri ve yeteneklerinizi ön plana çıkartacak çaba gösterirseniz alanınızla ilgili bir iş bulmanız pek de zor değil.
Başlıklar
Kanada’da kolej okumanın avantajları
- Hızlıca iş hayatına atılma: Kolej eğitimi ve içeriği uygulama odaklıdır. Amacı okuduğunuz bölümün gerçek iş hayatı atmosferinde işinize yarayacak bilgileri ve pratiği kazandırmaktır.
- Maliyet avantajı: Kolej bölümleri, senelik ücret karşılaştırması yapıldığında lisans bölümlerine göre daha düşük maliyetle okunabilir. Lisans eğitimindan daha kısa sürmesi de meslek edinme maliyetinizi oldukça aşağıda tutar.
- İstihdama yönelik eğitim: Bu okullar müfredatlarını günümüz iş dünyasının ihtiyaç ve beklentilerine göre şekillendiriyor ve sürekli güncelliyorlar. Bu şu anlama geliyor; bir diploma programı açılmışsa, Kanada’da o alanla ilgili işgücü talebi var demektir. Yani eğitiminiz boyunca beceri ve yeteneklerinizi ön plana çıkartacak çaba gösterirseniz alanınızla ilgili bir iş bulmanız pek de zor değil.
- Sektöre/alana yönelik eğitim: Kolej eğitimi üniversite eğitimine göre oldukça spesifiktir. Örneğin işletme lisans programında pazarlama, muhasebe, insan kaynakları vb. gibi bir çok ders bulunurken kolej eğitiminde bunlardan yalnızca biri üzerine odaklanılır. Lisans eğitiminde alanla ilgili konuların hepsi nispeten yüzeysel işlenirken kolej eğitiminin kapsamı spesifik bir alanla (insan kaynakları gibi) ilgili herşeydir.
- Staj imkanları: Bazı bölümler Co-Op imkanı sunar. Böylelikle okulunuz tarafından bulunacak staj sayesinde gerçek iş ortamını tecrübe etme şansı yakalarsınız.
- Çalışma izni: Kanada’da kolej eğitiminiz boyunca haftada 20 saat çalışma izniniz olur.
- Uluslararası network: Yer alacağınız sınıflarda farklı ülkelerden bir çok yabancı öğrenciyle tanışma ve arkadaşlık kurma imkanına erişirsiniz.
Maddeler halinde sıralayabileceğimiz ve kariyerinize katkısı direkt görülecek bu somut avantajların yanında sosyal imkanlara da mutlaka dikkatinizi çekmek istiyoruz. Kanada kolejleri yalnızca öğretim sunma odaklı davranmaz. Sosyal hayat tecrübelerinin ve orada edinecekleri arkadaşlıkların öğrencilerinin geleceklerine katacaklarını bilir ve önemserler. Bu nedenle birçok sosyal faaliyet ve proje düzenleyerek öğrencileri arasında kaynaşmayı desteklerler.
Kanada Kolej Kabul Şartları
Kanada kolejleri başvuru için sıkı şartlar aramazlar. Yoğun tercih edilmelerinde en önemli nedenlerden biri de zaten budur. Başvuru ve kabul şartları küçük değişiklikler gösterebileceği için hedefinizdeki kolej ve bölümlerin yönlendirmelerine mutlaka göz atın.
Diploma programlarına başvuru için genel şartlar ise şu şekildedir;
- En az lise mezuniyeti. (Kanada Türkiye lise diplomasını tanımaktadır)
- En az orta seviyede dil yeterliliği. (Okuyacağınız bölüme göre İngilizce veya Fransızca). Çoğu bölüm IELTS’den en az 6.5 puan almanızı ister. Veya bir dil okulu geçiş programı ile önce dil eğitimi alıp sonra sınavsız geçiş sağlayabilirsiniz.
- 18 yaşını doldurmuş olmak. Herhangi bir üst yaş sınırı yoktur. 90 yaşında bile olsanız başvurmak mümkündür
Bu şartların yalnızca olmazsa olmaz koşullar olduklarını ve yalnızca bu şartları taşımanın Kanada’da kolej okumanız için yeterli olmayacağını lütfen unutmayın. Her bölüm, başvuran en iyi öğrencileri almak isteyecektir. Bu noktada; not ortalamanız, sosyal faaliyetleriniz, gelecek hedefleriniz, akademi dışı yetenekleriniz ve başarılarınız gibi konularla ön plana çıkabilirsiniz.
Kanada Kolej Bölümleri
Kanada kolejlerinde eğitim alabileceğiniz onlarca hatta yüzlerce program bulunuyor. Daha önce de söylediğimiz gibi bu bölümler çoğunlukla iş imkanlarının bol olduğu ve ihtiyacın yoğun olduğu alanlarda. Bütün bölümleri gözden geçirdiğimizdeyse şu alanlarda yoğunluğa rastlıyoruz;
- Pazarlama
- Muhasebe
- Uluslararası ticaret
- İş idaresi
- Yönetim
- İnsan kaynakları
- Finans
- Proje yönetimi
- Bilişim – Bilgi teknolojileri
- İletişim
- Konaklama yönetimi
- Turizm
- Reklamcılık
- Grafik tasarım
- Animasyon
- Havacılık
- Sosyal hizmetler
- Sanat
- Moda
Kanada devlet kolejleri ve özel kolejler arasındaki farklar nelerdir?
Devlet kolejleri ve özel kolejler arasında farkları; eğitim kalitesi, öğrenci profili, imkanlar, maliyet ve fırsatlar başlıklarında karşılaştıracağız.
Eğitim kalitesi
Eğitim kalitelerini incelediğimizde aslına bakarsanız her iki okul türünün de kendine göre avantajları var. Kanada devlet kolejlerinin bünyesinde çok güçlü kadroları ve aldığınız eğitimi pekiştirebileceğiniz önemli tesisleri var. Ciddi seviyede de kampüs deneyimi sunabiliyorlar. Fakat buradan özel kolejlerinin geride kaldığı sonucunu çıkartmak da yanlış olur.
Özel kolejler özellikle daha düşük sınıf mevcutları sayesinde her bir öğrenciye daha fazla zaman ayrılabiliyor. Ayrıca müfredatı sınıfın ihtiyaçlarına göre şekillendirilebilme esnekliğine sahipler. Okula kabul alma yönünde özel kolejler devlet kolejlerine göre biraz daha kolay.
Öğrenci profili
Bu konudaki en göze çarpan fark; devlet koleji mevcudunun genellikle okulun bulunduğu bölgedeki yerel öğrencilerden oluştuğu. Bu durum da çeşitliliğin nispeten düşük olduğu anlamına geliyor ancak bu durum okuyacağınız eyalet ya da programa göre değişiklik gösterebilir.
Özel kolejlerse hem sayılarının azlığı hem de seçicilikleri nedeniyle Kanada’nın ve Dünya’nın farklı bölgelerinden farklı tipte öğrencileri barındırıyor, sınıf mevcudunun farklı öğrencilerden oluşmasına dikkat ediyorlar.
İmkanlar
Devlet okulların bu konuda fark attıklarını rahatlıkla söyleyebiliriz. Fiziki koşulları, eğitim ekipmanları, teknolojik kapasiteleri ve konaklama seçenekleriyle ön plana çıkıyorlar.
Özel kolejler ise genelde çok küçük kampüslerden oluştuğu için öğrencilere tesis sağlama ve sosyalleşme açılarından devlet okulları kadar fırsat tanıyamayabiliyorlar. Ancak bu özel okulların imkanlarının kötü veya düşük seviyede olduğu anlamına gelmiyor.
Maliyet
Tükiye’de ki beklentinin tam tersine uluslararası öğrenciler için devlet kolejleri özellere göre yüksek ücret talep eder. Fakat eğitim süresindeki toplam maliyeti hesaplayıp karşılaştırmak daha doğru olur.
Devlet kolejleri eğitim için yıllık 16 – 18 bin Kanada Doları arasında eğitim ücreti talep ederken, bu durum özel kolejlerde ortalama 5 – 12 bin dolar arasındadır. Ayrıca özel okullar daha az yaşam maliyetiyle mezun olmanıza imkan veren daha kısa süreli programlara sahiptirler.Bu ücretler sadece eğitim ücretleridir. Araştırma ve tercih sırasında konaklama seçeneklerini de mutlaka inceleyip toplam maliyet üzerinden karşılaştırma sağlamanızı tavsiye ederiz.
Fırsatlar
Kanada’da kolej okumanın fırsatlarını eğitim sırası ve sonrası olarak iki başlığa ayırabiliriz.
Eğitim sırasında fırsatlar:
Kanada’da kolej eğitimi sırasında faydalanabileceğiniz fırsatlar özel kolejlerde daha belirgindir. Çünkü öğrencileri cezbetmek için bu fırsatları yaratmaları gerekir ve bu konuda ciddi çaba gösterirler. Ayrıca daha az öğrenci sayısına sahip olduklarından fırsatlara erişmek her bir öğrenci için daha kolaydır.
Özel kolejlerde burs olanakları daha fazladır. Staj ve eğitim süresince çalışabileceğiniz iş imkanlarını sizin için kendileri yaratmaya uğraşırlar. Bunun için birçok firmayla işbirliği kurup alanınızla ilgili pozisyonlar açmaya çalışırlar.
Eğitim sonrası fırsatlar:
Eğitim sona erdiğinde ise devlet kolejlerinin çok büyük bir avantajını görürüz. “Post-graduation work permit”, yani “mezuniyet sonrası çalışma izni” başvurusu hakkı. Mezuniyet sonrası çalışma izni; en az 2 yıllık diploma programı bitiren öğrencilere 3 yıllık çalışma izni sunar. Bu olanak, özellikle yaşamını yurtdışında sürdürmek ve sonrasında göçmenlik isteyenler için çok önemli fırsatlara kapı aralıyor.
Özel kolejlerden eğitim alıp mezun olan öğrenciler ise “Post-graduation work permit”ten yararlanamıyorlar.