Ontario’da 24 ayrı devlet kolejindeki binlerce fakülteyi temsil eden bir sendika, işverenlerine bir ültimatom vererek, iş anlaşmazlığını tahkim yoluyla sona erdirmek için bir anlaşma olmadıkça cuma günü işten ayrılmaya hazır olduklarını belirtti.
Yaklaşık 16.000 profesör, eğitmen, danışman ve kütüphane görevlisinden oluşan ekip pazartesi günü kolej başkanlarına açık mektup gönderdi. Mektupta öne sürdükleri tüm sorunların çözülebilmesi için üçüncü bir partinin dahil edilerek sorunları tarafsızca değerlendirmesi talebinde bulundular.
Üyeler, Kolej İşveren Konseyi’nin tahkim yoluyla sorunu çözmeye yanaşmadığı takdirde 18 Mart’ta greve başlamalarının kaçınılmaz olacağını da belirttiler.
Mektubu gönderen pazarlık komitesinde yer alan Profesör Jonathan Singer CP24 ile olan röportajında olayla ilgili şu açıklamada bulundu: “Söyleyebileceğim şu ki yakın tarihte bölümümüzde aklıma gelen ne kadar ne kadar anlaşmazlık ya da grev varsa tahkim yoluyla sonuca bağlandı. Eğer işverenler savunduklarında haklı olduklarına inanıyorlarsa üçüncü bir partinin dahil edilip anlaşmazlığın çözülmeye çalışılmasında onlar için bir sıkıntı olmamalı.”
Ontario Kamu Hizmeti Çalışanları Sendikası tarafından temsil edilen Ontario kolejlerindeki öğretim üyeleri, Aralık ayından bu yana iş yavaşlatma eylemi yürütüyor.
Komite yayınladığı açık mektupta öğrencilerin bu durumdan olabildiğince az etkilenmesini istediklerini ifade ediyor. Ancak anlaşmaya çalıştıkları kurul üyelerinin %62’sinin 17 Şubat’taki nihai teklifi reddetmesinin ardından kolejlerin ortadaki durumu epey çıkmaza soktuğunu da ekliyor.
Kolej İşveren Konseyi ise websitesinde yayınladığı bir gönderide sendikadan hiçbir beklentileri olmadığını ve bu nedenle tahkim yoluna gitmeyeceklerini belirtiyor.
Temel Sorun: İş Yükü
Kolej İşveren Konseyi ile pazarlık komitesi arasındaki görüşmeler temmuz ayından bu yana devam ediyor ancak yeni bir toplu iş sözleşmesi sonucuna varılamadı.
Profesör Singer verdiği röportajda iki tarafın da, eyaletin maaş artışlarını sınırlayan mevzuatı nedeniyle tazminat ve yan haklar konusunda ortak fikre sahip olduklarını belirtti. Bu yüzden asıl sorunun Covid-19 ile birlikte yaygınlaşan çevrimiçi öğrenimin profesörler ve eğitmenler için yarattığı zorluklar olduğunu ifade etti. Derslere hazırlanmak için yeterli süre olmamasının ve çevrimiçi öğrenimin ders sunumunu karmaşık hale getirmesinin onlar için sıkıntılar doğurduğunu ekledi. Ayrıca sendikanın yarı zamanlı öğretim üyelerinin iş güvenliği konusunda da somut iyileştirmeler beklediğini söyledi.
Profesör Singer son olarak: “Bunlar zamanın akışına bırakılacak ya da ertelenecek meseleler değil. 1985’ten beri süregelen problemler aslında bakıldığında. Bu yüzden Ontario kolejlerindeki 16.000 profesör, eğitmen, danışman ve kütüphaneci için hayati öneme sahip bu sorunları artık bir noktada değerlendirmeye almamız gerekiyor.”
Kaynak: CTV News