Bu yazıda Kanada vatandaşı olmak ile ilgili yanlış bilinenlere değineceğim.
1. Kalıcı oturum izni almadan direkt olarak Kanada vatandaşlığı başvurusu yapabilirim
Kanada vatandaşlığı başvurusu yapmaya hak kazanmak için öncelikle kalıcı oturum izni (PR) almak gerekiyor. Bunun tek bir istisnası var, belirli şartlar dahilinde evlat edinilme süreci sonunda direkt olarak Kanada vatandaşlığı alınması mümkün olabiliyor. Burada yanlış anlaşılma olmasın, ‘evlat edinme’ değil ‘evlat edinilme’den bahsediyorum. Yani muhtemelen bu yazıyı okuyanların böyle bir şansları olmayacaktır 🙂
2. Kanada’da lise, kolej ya da üniversite öğrenimi görerek Kanada vatandaşlığına hak kazanabilirim
Kanada’da öğrenim görmenin kişilere kalıcı oturum izni başvurusu ya da vatandaşlık başvurusu konularında otomatik olarak kazandırdığı bir hak mevcut değil. Ayrıca lise öğrenimi görmenin göçmenlik süreçlerine herhangi bir etkisi yok. Maalesef defalarca çocukları Kanada’da öğrenim görmeye lise yıllarında başlarsa, belirli bir sürenin sonunda kalıcı oturum izni ya da Kanada vatandaşlığı alabileceklerini düşünen ebeveynlerle görüştüm ve bunun doğru olmadığını söyleyen kişi olmak zorunda kaldım. Kanada’da yüksek öğrenim görmenin sağladığı avantajlar var elbette ama bu avantajlar koşulsuz şartsız PR statüsü ya da vatandaşlık almayı kapsamıyor.
3. Gayrimenkul yatırımı yaparak Kanada vatandaşı olabilirim
Kanada’da gayrimenkul yatırımı yaparak vatandaşlık almak gibi bir sistem yok. Ayrıca yapılan gayrimenkul yatırımlarının kalıcı oturum izni başvurusuna da bir etkisi ya da katkısı bulunmuyor.
4. Kanada vatandaşı olan biriyle evlenirsem ben de Kanada vatandaşı olurum
Kanada vatandaşı olan biriyle evlenirseniz bu kişinin size sponsor olması ve bu sayede kalıcı oturum izni almanız mümkün – tabii bu evliliğin ‘gerçek’ bir evlilik olması gerekiyor. Belli şartlar karşılanırsa ‘common-law partner’ kategorisinde yani evlenmeden bu başvuruyu yapmak da mümkün. Ancak evlilik sayesinde direkt olarak vatandaşlığa giden bir yol yok.
5. Kanada’da doğum yaparsam çocuğum sayesinde ben de vatandaş olabilirim
Çocuğunuzun doğumundan itibaren 18 yıl beklerseniz bu yolda bir adım atmanız olasılık dahilinde tabii. Daha öncesinde Kanada’da doğmuş olması nedeniyle Kanada vatandaşı olan çocuğunuzun sizin statünüze herhangi bir etkisi olmuyor.
Sonuç olarak Kanada vatandaşlığına giden yolda öncelikle kalıcı oturum izni yani PR statüsü almak gerekiyor. PR statüsü de hiçbir koşulda otomatik olarak kazanılmıyor. Kalıcı oturum izni aldıktan sonra vatandaşlık başvurusuna hak kazanabilmek için yerine getirilmesi gereken şartlar ise özetle şu şekilde:
- Başvurudan önceki 5 yıl içinde 1,095 gün (3 yıl) Kanada’da yaşamış olmak. Bu sürenin içinde ziyaretçi, geçici çalışan ya da öğrenci olarak geçirilen zamanlar da sayılıyor ama her gün yarım gün olarak sayılıyor ve 1 yıldan sonrası da sayılmıyor. Örneğin kişi burada 1 yıl öğrenci, 1 yıl da çalışma izniyle yaşadıktan sonra kalıcı oturum izni alırsa, vatandaşlık başvurusu yaptığı zaman PR olarak geçirdiği zamana ek olarak 1 yıl da öğrenci ve çalışan olarak geçirdiği zamandan ekleniyor. Ama örneğin toplam 3 yıl öğrenci ya da çalışan olarak geçirmişse eklenen süre yine 1 yıl olabiliyor.
- Başvurudan önceki 5 yıl içinde 3 yıl kişisel gelir vergisi bildirimi yapmış olmak.
- 18-54 yaş aralığında olan kişiler için ülkenin ana dillerinden birinde (İngilizce ya da Fransızca) dil yeterliliği belgelemek. (CLB 4 seviyesinde ya da daha yüksek yeterlilik gerekiyor.)
- Vatandaşlık testine girmek ve 20 sorunun en az 15 tanesini doğru yanıtlamak.
Kişi tüm bu gereklilikleri yerine getirdikten sonra vatandaşlık yemin törenine davet ediliyor ve resmi olarak Kanada Vatandaşı oluyor.
Kanada’ya herhangi bir göçmenlik programı ile gelmeyi düşünüyorsanız Kanada Geyikleri için yazdığım diğer yazılar da size yardımcı olabilir. Tüm yazılara bu linkten ulaşabilirsiniz.