Herkese merhaba, ben Çekdar. 3 ay ABD’de ve 2 yıldır da Kanada’nın Toronto şehrinde otelcilik sektöründe çalışmaktayım. Aslında bakarsanız öğrencilik dönemimde geçici bir iş fırsatı olarak baktığım bu sektörde kendimi epey geliştirdim diyebilirim. Bana o kadar faydaları oldu ki bu mesleğin nerden başlasam nasıl anlatsam diye uzun bir süredir planlama yaptım sizler için! Adım adım bir yandan deneyimlerimi aktarırken bir yandan da sizlere bu alanda iş bulmak ve kariyer yapmak için gerekli bilgileri kanadageyikleri.com sayesinde aktarmaya çalışacağım. Unutmayın sizler de belki de bu yazıyı paylaşarak hem bu değerli platforma hem de pek çok yakınınıza ya da arkadaşınıza fayda sağlayabilirsiniz.

Kanada’da otelcilik sektöründe çalışmanın bana ne gibi avantajları oldu?

Yeni gittiğiniz bir ülkenin insanlarını tanıyabilmenizin en iyi yollarından biri de hizmet sektörüdür şüphesiz. Hele de oteller bence en iyisi! Çünkü otelcilik sektöründe özellikle resepsiyon kısmında çalıştığınızda gelen misafirlerle (otelcilikte bir pazarlama stratejisi olarak müşteri yerine misafir tabiri kullanılır) tanışma ve sohbet edebilme imkanınız olur. Bu sayede bulunduğunuz ülkenin her meslekten her ekonomik sınıftan ve her kesiminden insanların profillerini gözlemleme fırsatınız olur. Şu an çalıştığım butik lüks otelde pek çok iş insanı, memur ve yüksek kademeli müdürlerle tanıştım. E tanışınca ne oluyor diyeceksiniz! O da tabi sizin insanlarla iletişiminizde ne aradığınıza bağlı değişir  Mesela Kanada’nın Halifax şehrinden Toronto’ya çalıştığım otelde kalan misafirlerden yani birinci ağızdan Halifax hakkında pek çok ilginç ve önemli bilgiler alabiliyorum.

Bir diğer önemli avantaj ise dil! İngilizce seviyeniz orta düzey ya da ileri düzey olabilir. Ancak otelcilikte dünyanın pek çok farklı ülkelerinden gelen insanların aksanlarıyla İngilizcenizi daha da geliştirebilirsiniz.

Çalışma saatleri konusunda esneklik arıyorsanız, otelcilikte genelde esnek çalışma saatleri olur. Genelde 7AM-3:30 PM, 3PM-11:30 ve 11PM-7AM şeklinde üç vardiyadır. Bu da bir açıdan bazı insanlara avantaj sayılabilir.

Otelde hangi birimlerde/pozisyonlarda iş bulabilirim?

Bu çok önemli bir soru çünkü bu yazıyı okuyupta Kanada’da bu sektörde çalışmak isteyenlerinizin her biri farklı özelliklere ve kabiliyetlere sahip. Bunun için öncelikle otellerde çalışabileceğiniz birimleri ve genel olarak istenilen kriterleri açıklayayım.

Resepsiyon: Otellerdeki en kritik alandır. Oteller bu pozisyonda personel alımında seçici olur. Çünkü bir misafir/müşteri otele ilk geldiğinde ilk karşılaştığı kişi -yani ilk muhatap- resepsiyonda çalışanlardır. Dolayısıyla başvurduğunuz otelin kalitesine göre iyi bir İngilizceye ve iyi bir iletişim kabiliyetine sahip olmanız gerekir. Bu birimde çalışanlar Front Desk Agent, Guest Services Agent ya da Reseptionist gibi unvanlar alırlar. Gece vardiyasında çalışanlar ise Night Auditor olarak bilinilir. Ben de ABD’ otelcilik sektörüne ilk Night Auditor olarak başlamıştım. Farkını şöyle izah etmem gerekirse Night Auditor’lar takımın bir nevi kalecisidir. Size bir ipucu vermem gerekirse genelde otelcilik tecrübeniz yoksa Night Auditor olarak işe alınmanızın olasılığı Guest Services Agent olarak alınmanızdan daha yüksektir. Çünkü genelde geceleri herkes çalışamaz. Bu yüzden resepsiyonda çalışmak isteyenler Night Auditor olarak başlangıç yapabilir. Genelde otel müdürlüğüne resepsiyon biriminden yükselebilirsiniz.

Maintenance: Bakım, teknik  ve peyzaj işlerinden anlıyorsanız bu birim tam size göredir. Otellerin her türlü bakım ve tadilatından/tamirinden sorumlu kişilerdir bu birimde çalışanlar. Orta seviye bir İngilizce yeterlidir. Maintenance Manager olarak yükselebilirsiniz.

Housekeeping: Eğer İngilizce konusunda kendinizi yeterli hissetmiyorsanız ancak otelcilik sektöründe geçici bir iş arıyorsanız housekeeper ya da housekeeping attedant olarak başvuru yapabilirsiniz. Odaların genel temizliğinden sorumludur. İngilizce giriş seviyesinde bile yeterlidir. Biraz tecrübe kazandıktan sonra Housekeeping Spervisor ya da Housekeeping Manager olarak yükselebilirsiniz bu alanda. Ayrıca oda temizliği değil ancak genel otel temizliği olarak iş bakarsanız da Houseperson olarak aratabilirsiniz. Otellerde her vardiyada genelde 1 ya da 2 houseperson alırlar.

Sales: Otelcilik sektörünün işletme/satış ve pazarlama alanı ile entegreli birimidir. Basitçe resepsiyondaki Guest Services Agent’ler bireysel ve standart rezervasyonlardan sorumlu iken satış ve pazarlama birimindekiler ise grup rezervasyonlarından sorumludurlar. Toplantı odaları, konferans, düğün gibi etkinlikleri koordine ederler. Bu alanda Sales Coordinator ya da Sales Manager olarak yükselebilirsiniz. İleri seviye İngilizce ve iletişim becerileriniz olmalı.

Restorant/Kafe/Bar: Çoğu otelde restorant, kafe ya da bar bulunur. Pek çok insan restorantlarda iş ararken arama yaptıklarında otellerdeki restorantların, kafelerin ya da barların çıkmadığını fark eder. Bu yüzden bu alanda iş arıyorsanız otellerin websitelerini inceleyerek başvurabilirsiniz.

Ayrıca muhasebe…insan Kaynakları…vale ve bunlar gibi daha pek çok iş pozisyonu mevcuttur.

Maaşlar

Hiç sevmeyeceğiniz, ya ben bu yazıyı boşuna mı okuyorum o zaman diyebileceğiniz bir yanıt vermek üzereyim…Hazır mısınız? Maaşlar otellerin hangi şehirlerde ve hangi kalitede olduğuna göre değişiklik gösterir.  Ama hadi size somut bir örnek olması için bildiğimi aktarayım. Örneğin Toronto’da 3 yıldızlı bir otelde resepsiyonda çalışırsanız maaşlar genelde saatlik 17-18.50 arasında daha lüks denilebilecek bir otelde ise 18.50-26 arasındadır. Haftalık 40 saat ile çarpını da siz yapıverin artık…

Siz tarafından bu yazıya atılan bir Başlık: ‘’Tamam çok uzatma da nasıl başvurabiliriz?’’

Kanada’da aslında Indeed çok aktif olarak kullanılan bir iş arama platformudur. Ancak otelcilik sektörü içim iş arıyorsanız durum biraz farklı oluyor açıkçası. Indeed’te profil ve CV’nizi oluşturduktan sonra bulduğunuz işlere başvuruları kolayca yapabiliyorsunuz ancak oteller kendi websitelerinden başvuru yapmak daha avantajlıdır. Zaten pek çok otele Indeed üzerinden başvurduğunuzda bile sizi otomatik olarak kendi websitelerine yönlendiriyorlar. Ben şahsen ABD’de ve Kanada’da çalıştığım toplamda 4 otelin 3’ünde hem Indeed’ten başvurarak hem de CV’min çıktısını alıp doğrudan otele giderek iş bulmuştum. Size de bunu öneririm. Ayrıca siz geçici olarak çalışmayı planlıyor olsanız bile ‘’neden otelcilik sektörü’’ gibi mülakat sorularına kendinizi hazırlamayı unutmayın!

Geçici mi kalıcı mı? Kanada’da otelde çalışmak için otelcilik okumak şart mı?

Bu iki soruyu birlikte yanıtlamak daha doğru olur. Otelcilik sektörü hızlı yükselebileceğiniz bir sektördür. Otelde giriş pozisyonları için otelcilik okumak gerekmez. Hatta bir iki kademe bile yükseldiğinizde otelcilik alanında diploma şartı aranmaz. Ancak ilerde yüksek pozisyonlara başvurduğunuzda sizin için otelcilik alanında alacağınız bir diploma ya da sertifikalar önemli bir avantaja dönüşebilir. Bu arada Kanada’da eğer iyi bir otel grubunda çalışıyorsanız genelde çalışırken size otelcilik ya da onunla ilişkili bir bölümde okumanız halinde burs imkanı tanıyorlar. Hatta Kanada’da devlet tarafından otelcilik sektörünü desteklemek amacıyla ücretsiz eğitimler veren HWTC (Hospitality Workers Training Centre yani Otelcilik Çalışanları Eğitim Merkezi) adında bir kuruluş da mevcuttur. Websitesini aşağıya bırakıyorum. Buradan alacağınız ücretsiz dersleri ve katılım belgelerini CV’nize eklemeniz iş bulmanızda yardımcı olur.

Website linki: https://hwtc.ca/

Yorum bırak