Uluslararası öğrenciler, çalışma izni başvurusu yaparken gelecek aydan itibaren yeni kısıtlamalarla karşılaşacaklar.
Kanada Göçmenlik, Mülteciler ve Vatandaşlık Bakanlığı (IRCC), mezuniyet sonrası çalışma izinleri (PGWP) için uygunluk kriterlerinde değişikliklerin 1 Kasım’dan itibaren uygulanacağını duyurdu.
Öğrencilerin, mezun olduktan sonra Kanada’da çalışabilmek için bir çalışma iznine ihtiyaçları var; ancak yapılan değişikliklere göre, öğrenciler yalnızca onaylı programlar listesinden mezun oldukları takdirde uygun olabilecekler. IRCC, “Uygun bir çalışma alanında mezun olmalısınız.” dedi.
1 Kasım veya sonrasında başvuranların, dil gerekliliklerini (Fransızca veya İngilizce’de minimum dil yeterliliği) ve yeni çalışma alanı gerekliliğini karşılamaları gerekecek.
Onaylı programlar listesi burada bulunabilir ve 966 program içermektedir. Programlar, tarım ve gıda, sağlık hizmetleri, bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik (STEM), ticaret ve ulaşım olmak üzere beş kategoriye ayrılmıştır.
Ancak, 1 Kasım’dan önce çalışma izni başvurusu yapan öğrenciler, değişikliklerden önceki kurallara tabi olacaklar; bunun yanı sıra dil gerekliliklerindeki değişikliklere de uymaları gerekecek.
Eylül ayında IRCC, çalışma izni programını “göçmenlik hedefleri ve işgücü piyasası ihtiyaçlarıyla daha iyi uyum sağlamak” amacıyla değiştirdiğini belirtti.
Göçmenlik, Mülteciler ve Vatandaşlık Bakanı Marc Miller, “Göçmenlik sistemimiz, bütünlüğünü korumalı ve iyi yönetilmeli, sürdürülebilir olmalıdır.” dedi. “İleriye bakarken, bu hedefe ulaşmak ve yeni gelenleri başarılı kılmak için gereken her şeyi yapacağız.”
Colleges Ontario Başkanı ve CEO’su Marketa Evans, çalışma izinleri için uygun programların listesinin sınırlanmasının, Ontarililer üzerinde “derin ve geniş kapsamlı sonuçlar” doğuracağını söyledi.
Örneğin, yeni kural gereği, diş asistanlığı ve hijyeni öğrencileri artık çalışma izni için uygun olmayacak. Evans ayrıca, turizme dayanan küçük toplulukların, turizm, misafirperverlik ve mutfak programlarının uygun programlar listesinde yer almadığı için “risk altında” olduğunu vurguladı.
“Bu kararların, Ontario’daki günlük yaşamı nasıl etkileyeceğine dair bir değerlendirme yapılmadan ve eyaletle istişare edilmeden alındığı için derin bir hayal kırıklığı yaşıyoruz.” dedi.