Kanadalılar yaşam maliyeti krizinin ortasında mücadele ederken, gelecek yıl daha küçük maaş artışları alacaklarını duymak hoş olmayabilir.
Normandin Beaudry, bir aktüerya danışmanlık hizmeti, Çarşamba günü yıllık Maaş Artışları Anketi’nin sonuçlarını açıkladı.
750’den fazla Kanada kuruluşunu anketine dahil eden şirket, işverenlerin genel maaş artış bütçelerini yavaş yavaş azalttığını, 2025’te ortalama %3,4’lük bir artış beklediğini, dondurmalar hariç olduğunu belirtti. Bu, 2024’ten %0,2’lik bir azalma anlamına geliyor. Normandin Beaudry’nin kıdemli tazminat yetkilisi Darcy Clark, “Ekonomik baskılar ve yetenek rekabeti zorlayıcı olmaya devam ederken, maaş artış bütçelerinin iki yıl üst üste azalmasıyla birlikte, pandemiden önceki piyasa normlarına yavaş bir geri dönüş görüyoruz” dedi.
Rapor, organizasyonların iş gücü kıtlığı veya ekonomik koşullar nedeniyle ortaya çıkabilecek baskıları ele almak için ek bütçeler ayırmaya devam ettiğini de belirtti.
2024’te anket katılımcısı şirketlerin yaklaşık %50’si, genel maaş artış bütçelerinin üzerine ortalama %1 ek bütçe ayırmıştı. Son anketin sonuçları, bu eğilimin devam ettiğini ve %44’ün 2025 için aynı ortalama ek bütçeyi, yani %1’i ayırmayı planladığını gösteriyor.
Raporun belirttiğine göre, “Bu bütçeler, piyasa odaklı ayarlamalar yapmak, kritik rollerdeki çalışanları elde tutmak ve en iyi performans gösterenler için tazminatı farklılaştırmak gibi amaçlar için kullanılacak.”
Maaş artışlarının daha yüksek olacağını öngören sektörler Sektörünüzün daha yüksek artışlar yapıp yapmayacağını mı merak ediyorsunuz?
Rapor, ortalamanın üzerinde maaş bütçe artışları öngören sektörleri şu şekilde sıraladı:
- Yüksek teknoloji: %4,3
- Telekomünikasyon, veri işleme, veri depolama ve ilgili hizmetler: %3,9
- Profesyonel, bilimsel ve teknik hizmetler: %3,7
- İnşaat: %3,6
- Bilgisayar tasarımı, güvenlik, BT hizmetleri ve yapay zeka: %3,6
- BT danışmanlık hizmetleri: %3,5
- Enerji, madencilik ve metaller: %3,5
- Vakıflar, toplumsal yardım ve sağlık hizmetleri: %3,5
Sonuç olarak, anket, işgücü piyasası dengeye otururken ve enflasyon baskıları hafiflerken şirketlerin “daha az baskı hissettiğini” ve tazminat harcamalarını yönetme konusunda daha ihtiyatlı bir yaklaşım benimsediğini belirtti.
Clark, “Ortalama maaş artış projeksiyonları %3’ün üzerinde kalırken, organizasyonlar uzun vadeli planlarını tanımlarken erişilebilirliği dikkate alıyor” diye açıkladı. “Bazı önemli maaş artış döngüleri sürdürülebilir olmayabilir ve organizasyonlar, gelecekteki planlarını yaparken yine de tekrarlanan maaş maliyetlerini artırma konusunda dikkatli kalıyor.”