Ülkenin yüksek yaşam maliyeti, Kanadalıları tasarruf etmek için zor kararlar almaya yönlendiriyor; özellikle de temel ihtiyaçlar olan gıda harcamalarında.

Bu, Ipsos tarafından yapılan en son MNP Tüketici Borç Endeksi’nde belirtiliyor; anket, 18 yaş ve üzerindeki 2,000 Kanadalıyı kapsıyor.

Ankete katılanların neredeyse üçte biri (%28), para tasarrufu yapmak için daha az yemeyi tercih ettiğini belirtti. Katılımcıların yarısından fazlası (%51), markette daha dikkatli harcama yapmaya çalıştıklarını ifade etti.

Kanadalılar dışarıda yemek yemeyi de iki kez düşünüyor; %44’ü restoranlarda yemek yemekten tamamen vazgeçtiklerini veya artık paket servis almadıklarını söyledi.

Gıda güvencesizliği Diğer raporlar da yüksek yaşam maliyetlerinin birçok Kanadalıyı zor duruma soktuğunu vurguluyor.

Dalhousie Üniversitesi’ndeki Agri-Food Analytics Lab tarafından bu yıl yapılan bir anket, katılımcıların %58’inin yüksek market fiyatları nedeniyle gıda ürünlerinin son kullanma tarihinden sonra tüketmeye “daha yatkın” olduğunu belirtti.

Son zamanlarda, Food Banks Canada, ülke genelindeki gıda bankalarının her ay neredeyse iki milyon ziyarete ev sahipliği yaptığını, bunların 600,000’inin çocuklar tarafından yapıldığını ve temel ihtiyaçlarını karşılamak için gıda bankası hizmetlerine bağımlı olduğunu açıkladı.

Daha da endişe verici olan, Kanada’daki gıda güvencesizliğinin ciddi ve yaşamı tehdit eden sağlık koşullarına yol açabileceği.

Kanada Tıp Derneği Dergisi’nden (CMAJ) gelen son bir rapor, geçen yıl Toronto hastanesinde beri beriberi hastalığı teşhisi konulan 65 yaşındaki bir kadının durumunu detaylandırdı.

Yazarlar, bu durumun beriberinin yeniden ortaya çıkabileceğini vurguladığını ve doktorların düşük sosyoekonomik statüdeki, gıda güvencesizliği yaşayan hastalar için “daha yüksek bir şüphe indeksi” ile yaklaşmaları gerektiğini belirtti.

Maliyetleri paylaşma ve bölme stratejileri MNP’nin bulguları, Kanadalıların maliyetleri azaltmak için fatura bölme veya konut paylaşma gibi stratejilere yöneldiğini de vurguluyor.

Anket sonuçları, Kanadalıların neredeyse üçte birinin (%30), araba paylaşımı, abonelik paylaşımı ve çocuk bakım görevlerini paylaşma gibi fatura bölme stratejileri benimsediğini gösteriyor.

Diğer bir popüler strateji ise başkalarıyla birlikte yaşamaktı; katılımcıların %13’ü, konut maliyetlerini düşürmek için arkadaşları, partnerleri ve aile üyeleriyle birlikte yaşadıklarını ve ek oda arkadaşı arayışında olduklarını belirtti.

MNP LTD Başkanı Grant Bazian, bu tür stratejilerin “sadece kaynak bulma yeteneğini değil, aynı zamanda birçok kişinin karşı karşıya olduğu mali baskıyı” gösterdiğini kaydetti.

“Bu önlemler, yükselen yaşam maliyetlerinin sert gerçeğini yansıtıyor ve Kanadalıları tasarruf etmenin yeni yollarını bulmaya zorluyor,” diye ekledi.

MNP verilerine göre, Kanadalıların önümüzdeki yıl maliyetleri nasıl azaltmayı planladıklarına dair en popüler stratejiler şunlardı:

Kanadalıların Önümüzdeki 12 Ayda Tasarruf İçin Tercih Ettiği En İyi Yöntemler

  • Faturaları bölüşme– %27
  • Birlikte Yaşama – %14
  • Bütçe Oluşturma / Tüm Harcamaları Kaydetme – %14
  • Abonelikleri İptal Etme – %13
  • Restoranlarda Yemek Yemekten veya Paket Servisten Vazgeçme – %13
  • İhtiyaç Dışı Alımlardan Kaçınma – %13
  • Enerji Tüketimini Azaltma – %13
  • İkinci El Alışveriş Yapma – %12
  • Ücretsiz veya Düşük Maliyetli Eğlence Bulma – %12
  • Market Alışverişini Stratejik Yapma – %12
  • Faturaları Pazarlık Etme – %11
  • Kötü Alışkanlıkları Azaltma – %10
  • Daha Uygun Bir Yere Taşınma – %10
  • Arkadaşlar, Aile veya Oda Arkadaşları ile Gıda Maliyetlerini Bölme / Toplu Alışveriş Yapma – %9

Faiz oranı indirimleri fark yaratacak mı?

Ülkenin faiz oranlarının düşmeye devam etmesi beklenirken, MNP, Kanadalıların finansal gelecekleri ve borç ödemeleri konusunda umut beslediğini vurguladı.

Kanada İflas ve Yeniden Yapılandırma Uzmanları Derneği (CAIRP) tarafından yapılan son rapor, ülkedeki iflas oranlarının tüketici borçları açısından korkutucu bir yükseklik kazandığını gösterdi.

Bu rapor, 2024’ün ikinci çeyreğinde 35,082 Kanadalının tüketici iflası başvurusunda bulunduğunu buldu.

Ancak MNP’ye göre, katılımcıların üçte biri (%31), bir yıl içinde borç durumlarının iyileşeceğini düşünüyor, %12’si ise durumun kötüleşeceğini hissediyor.

Bu yıl üç faiz indirimine rağmen, katılımcıların %48’i, oranlar daha da düşse bile borçlarını geri ödemekle ilgili endişe taşıdıklarını belirtti.

MNP ayrıca, diğerleriyle birlikte yaşayan Kanadalıların neredeyse yarısının (%46) ve fatura paylaşanların %44’ünün iflas riski altında olduğunu ekledi.

“İhtiyaç tasarrufu davranışları ve daha düşük faiz oranları, Kanadalıların finansal durumlarını daha iyi algılamalarına olumlu bir şekilde katkıda bulunsa da, hala %40’a yakın önemli bir kesim iflas eşiğinde olduklarını bildiriyor ve geçinmekte zorlandıklarını gösteriyor,” diye belirtti Bazian ve ülkede birçok kişinin “ağır borç yükünün altında hissettiğini” ekledi.

 

kaynak

Yorum bırak