İş arayanlar için rekabet dolu iş piyasasında, profesyonel bağlantılarımız ve genişleyen çevremiz, karşımıza yeni fırsatların çıkmasını sağlamaları ve sürece ışık tutmaları bakımından çok faydalı kaynaklar. Yeni bağlantılar kurmanın oldukça etkili ancak pek aşina olmadığımız bir yolu ise ‘coffee chat’ olarak bilinen kısa tanışma ve bağlantı kurma görüşmeleri. Bu resmi olmayan buluşmalar İngilizcede informational interviews olarak da biliniyor. Özellikle sektör veya ilgili şirket hakkında detaylı bilgi edinmek ve yeni fırsatlar keşfetmek için son derece faydalı. İş arayanlar, bu görüşmelerde, karşılarındaki kişileri yakından tanıma ve onlara kalıcı ve olumlu bir izlenim bırakma şansına sahip olurlar. Coffee chatlerin faydasını kariyerimin tüm aşamalarında, özellikle Kanada’daki kariyer gelişimi sürecinde fazlasıyla görmüş biri olarak bu süreci en etkili şekilde yönetmek için birkaç tavsiye paylaşmak istiyorum.
Bu görüşmeleri kiminle yapacağım?
Her zaman ilk adım mevcut çevrenizle (aileniz ve arkadaşlarınız da dahil) iletişime geçmek ve onların sizi kiminle tanıştırabileceğini sormak olmalı. Tanıdıkların tanıdıkları da potansiyel bağlantılardır ve size ihtiyacınız olan başlangıcı sağlayabilirler. Eğer yeni bir göçmenseniz, taşındığınız şehirde tanıdığınız kim varsa onlara kendinizden ve kariyer planlarınızdan bahsedin. Bir kişiyle bile başlasanız devamı gelecektir. Kendi alanınızda düzenlenen endüstri etkinlikleri, konferans, çalıştay veya işe alım etkinlikleri ise en güvenilir yöntemlerden. Bu tarz etkinliklerde kişisel olarak tanıştığınız ya da sahnede izlediğiniz kişilere etkinlik sonrası mesaj atmak ve birebir görüşme talep etmek Kanada’da son derece yaygın.
Yeni göçmenler tarafından pek tercih edilmeyen ve fazla agresif bulunan ama son derece faydalı olabilecek bir diğer yöntem ise bir satış terimi olan cold calling (direkt Türkçe tercümesi ile soğuk arama). Bu strateji, daha önce hiçbir bağlantıya sahip olmadığınız, önceden iletişimde bulunmadığınız, yani tamamen yabancı bir kişiyle LinkedIn üzerinden veya e-posta yoluyla iletişime geçerek tanışma talebinde bulunmayı içerir. Networking yazımda, Kanadalı profesyonellerin bu tür isteklere açık olduklarından bahsetmiştim. Bu yaklaşım, alanınızda yeni bilgiler edinmenizi, belki de farklı sektörlere yönelmenizi ve kesinlikle vizyonunuzu genişletmenizi sağlayabilir. Bu becerinizi geliştirmeye odaklanır ve doğru kişilerle iletişime geçerseniz faydasını göreceğinizden eminim. Peki doğru kişiler için ne gerekli? Öncelikle LinkedIn’i etkin bir şekilde kullanmak ve bol bol araştırma yapmak önemli. İlginizi çeken şirketlerin LinkedIn sayfalarında gezinin. Kariyer hedeflerinizle uyumlu olan, ilgi alanlarınızla ve endüstrinizle ilgili içgörülere sahip veya ilgilendiğiniz şirketlerde önce çalışmış kişileri bulmaya çalışın. Araştırmanızı sadece üst düzey yöneticilerle sınırlamayın; farklı seviyelerde çalışan kişiler size başka bakış açıları sunabilir. Ancak eğer iş başvurusu yaptığınız bir şirkette bağlantılar kurmaya çalışıyorsanız, işe alım yapan yöneticiler ve üzeri seviyeler size daha fazla yardımcı olabilir. Eğer karşınıza ilginizi çeken ve tavsiyeleriyle size yardımcı olacağını düşündüğünüz birisi çıktıysa bağlantı kurma isteği göndermeden önce sizin LinkedIn profilinizin gerekli detayları içerdiğinden emin olun. Muhakkak profesyonel bir fotoğraf ve de güncel bilgiler ekleyin.
Pek sık başvurulmayan ve de diğer yöntemlere göre daha riskli olduğunu kabul ettiğim bir diğer strateji de iş görüşmelerine katıldıktan sonra yeni bağlantılar kurmak. Bir iş görüşmesine katıldığınızda sizi mülakata alan kişilerle artık yabancı değilsinizdir ve birbirinizi daha yakından tanımışsınızdır. Mülakat sonrasında bir iş teklifi almasanız bile, eğer ekip ile iyi anlaştığınızı hissediyorsanız kendinize en yakın hissettiğiniz kişiye LinkedIn üzerinden mesaj atıp zamanı için teşekkür edebilir ve uzun vadede bağlantıda kalmak istediğinizi belirtebilirsiniz. Cevabına göre kısa bir görüşme talep edip ilişkinizi sağlamlaştırabilirsiniz. Fakat unutmayın ki neden rol için seçilmediğinizle ilgili olarak bu kişiden değil insan kaynakları departmanından kibar bir şekilde geri bildirim istemelisiniz.
Coffee Chat nasıl talep edilir?
E-posta veya LinkedIn üzerinden coffee chat talep ederken az ve öz iletişim kurmak ve her aşamada kibar ve saygılı bir ton kullanmak çok önemli. Lütfen karşınızdaki kişiye hayat hikayenizi anlatan uzun bir kompozisyon yazısı göndermeyin veya sadece “sizinle bağlantı kurmak istiyorum” yazıp geçmeyin. Niyetinizi belirtmek ve açık olmak çok önemli. Kısa bir girişle başlayın, neden bu kişiyle iletişime geçtiğinizi ve onlardan ne öğrenmek istediğinizi kısaca açıklayın. Eğer varsa ortak bağlantılarınızdan ya da ortak özelliklerinizden bahsedin. Onlardan beklentinizin ne olduğunu açıkça belirtirseniz ona zaman kazandırmış olursunuz. Yeni bir göçmen olduğunuzdan bahsetmekte de hiçbir sakınca yok.
Örnek:
“Hi [First Name],
I hope this message finds you well. My name is [Your Name], and I’ve been following your work in [industry/company]. I am very impressed by your profile, and realized we both [burada eğer varsa ortak noktalarınızı vurgulayabilirsiniz]. I would love the opportunity to connect with you over a coffee chat and hear your experiences in [industry/company]. I am a newcomer in [your city] and I am curious to hear your advice on which skills (or certifications) to focus on to grow in this field. I believe your experience and perspective could provide invaluable insights as I navigate my career path.
Thank you in advance and best regards,
[Your Name]”
Açık, net ve kibar. İşte tüm söylemeniz gereken şey bu aslında. Karşınızdaki kişi bu mesajı herkese kopyalayıp gönderdiğinizi değil gerçekten size yardım edebileceğini hissetmeli. Benim kişisel deneyimim de böyle. Sürekli olarak bağlantı ve görüşme talebi alıyorum ve benimle iletişime geçen kişilerin mesajlarını tek tek okuyorum. Eğer profilimde neyin onları etkilediğini ve benim onlara nasıl yardımcı olabileceğimi net bir şekilde ifade etmişlerse, ben de onlarla görüşmek için daha fazla hevesleniyorum.
Burada bahsetmek istediğim çok kritik bir konu daha var. Eğer bağlantı ya da görüşme talebinize geri dönüş alamazsanız, bunu lütfen kişisel almayın ve motivasyonunuzu etkilemesine izin vermeyin. Herkesin farklı öncelikleri olabilir. Aradığınız kişiyi bulana kadar stratejik bir şekilde sürece devam edin ve coffee chatlerin gücüne inanın. Bu arada bahsedilmesi gereken önemli bir konu da pandemiden beri herkesin online görüşmelere fazlasıyla alışmış olması. Artık en yaygın yöntem bu görüşmelerin 20-30 dakikalık video callar ya da telefon görüşmeleri olarak gerçekleştirmek. Yani aslında kimse gerçekten kahve içmiyor… :’)
Özetle kısa networking görüşmeleri, kahve içilse de içilmese de, kişilerin profesyonel çevrelerini genişletmeleri, kariyerleri için daha samimi tavsiye ve görüşler almaları ve uzun vadede devam edecek, karşılıklı olarak faydalı ilişkiler geliştirebilmeleri için çok önemli. Umarım bu yazıdaki bilgileri kullanarak doğru kişilerle, doğru zamanda doğru yöntemleri kullanarak iletişime geçer ve kariyerinize faydalı olacak bağlantılar kurabilirsiniz. Bol şans!
Eğer kendi alanınızda profesyonel ağınızı genişletmek için nereden başlamanız gerektiğini bilmiyor ve uzman birinin görüşlerini almak istiyorsanız info@firstsightcanada adresinden bana ulaşabilir ya da web sitemdeki iletişim formunu doldurabilirsiniz!