Bu sene 9.kez düzenlenen Vancouver Türk Film Festivali hakkında festivalin direktörü Eylem Sönmez ile konuştuk.
Merhaba Eylem Hanım. Öncelikle Kanada Geyikleri takipçilerine biraz film festivalinin tarihinden bahsetmeniz mümkün mü? Vancouver Türk Film Festivali nasıl ortaya çıktı?
Bu sene 9.kez düzenleyeceğimiz Vancouver Türk Film Festivalimizi düzenlemeye 2011 yılında başladık. VTFF Komitemiz tamamen gönüllülerden oluşuyor ve ilk günden beri festivalimizi Vancouver Türk Derneği çatısı altında yapıyoruz ve tüm gelir de yine derneğe bırakılıyor.
Ben Vancouver Film School’dan mezun olduktan sonra uzun yıllar film sektöründe büyük Hollywood projelerinde production koordinatoru olarak çalıştım, hala da lokal film sendikası olan IATSE 891’in üyesiyim ama uzun zamandır aktif olarak çalışmıyorum. Şu anda sektördeki ilişkilerim, gerek Türkiye’de gerek de burada aynı şekilde devam ediyor ama sadece fiilen çalışmıyorum. Türk Film festivalini düzenlemek benim için çok keyifli gönüllü bir iş olup buraya ödüllü seçilmis en yeni filmleri getirmek ve bu filmleri Vancouver seyircisine sunmak beni çok mutlu ediyor. Tamamen kültürel tanıtım amaçlı çok başarılı bir etkinlik bizimkisi ve her yıl büyüyerek devam ediyor. Film komite üyelerinin hepsi aylarca saatlerini ve enerjilerini gönüllü olarak bu festivale harcıyorlar. SFU Woodwards Cultural programming bizim son 5 senedir partnerimiz ve filmlerimizi onların mekanı olan SFU Goldcorp Center for the Arts sinemasında gösteriyoruz. Salon buranın en tarihi, en hareketli birçok kültürel mekanının olduğu bir yer olan Gastown’da.
Bu yıl 9.kez düzenlenen festivalin ana konusunun ‘Minority / azınlık ‘ olduğunu görüyoruz. Bu konunun seçilmesinin özel bir sebebi var mı?
Aslında konumuz minority değil ama açılış filmimiz Türklerin Almanya’ya göçü ve kendi müziklerini Almanya’ya götürmeleri ile ilgili ve bu yıl Almanya göçünün 60. yılı. Fakat seçtiğimiz filmlerden birkaçı ya Almanya’da yaşayan Türk yönetmenlerin işleri ya da Almanya konulu olduğu için böyle bir denk geliş oldu.
Festivale seçilen filmlerde nelere dikkat edildi? Bizi yani seyircileri tam olarak neler bekliyor?
Filmlerimizi seçerken özellikle yeni olmalarına ve ödüllü olmalarına dikkat ediyoruz. Ekip olarak sene boyunca birçok film izliyoruz ve aralarından herkesin en çok beğendiklerini seçiyoruz.
Panelimizin yine çok ses getireceğine inanıyoruz. Ekip arkadaşımız Nural Sümbültepe bilfiil bu işe çalışıyor ve çok değerli katılımcıları bir araya getiriyor.
VTFF’de sadece film gösterimleri değil bir panel de olduğunu görüyoruz? Bu yıl konuklarınız kimler?
Bu sene açılış resepsiyonumuzu Vancouver International Film Festivalinin de salonu olan Vancity Sinemasında yapacağız. Festivalimizin açılış filmi olan Love, Deutschmarks and Death filminin yönetmeni Cem Kaya da katılıyor bize gala gecemizde. Daha önceki filmi Remake, Remix, Rip-Off: About Copy Culture & Turkish Pop Cinema da çok beğenilmişti, bu yıl da en yeni filmi ile aramızda olması bizi çok mutlu edecek. Ayrıca bir sürpriz konuğumuz da var: Oyuncu Belçim Bilgin’de festivalimizde aramızda olacak ve hatta konuşmacı olarak da panelimize katılıyor olacak.
Festival öncesi Vancouver’da bulunan izleyecilere bir mesajınız var mı?
Short filmleri özellikle izleyicimizin kaçırmamasını öneririm çünkü programımızda 8 tane short film var ve hepsi çok güzel ve özenle seçilmiş filmler. Genç yönetmenlerin yaptıkları başarılı işleri görmek için çok iyi bir fırsat kısa film bölümümüz ve bir oturuşta 8 tane kısa filmi arka arkaya izleme fırsatı bulacak izleyicilerimiz.
Emin Alper’in filmi Kurak Günler yine bol ödüllü bir filmimiz, izleyiciler kesinlikle kaçırmamalı. Sen Ben Lenin harika- ben kurgusuna ve oyunculara bayıldım, hepsi ünlü oyunculardan oluşan çok iyi bir kadro. Zuhal, Nihal Yalçın’ın oynadığı yine çok başarılı bir film. Beni Sevenler Listesi değişik bir İstanbul hikayesi. Kar ve Ayil yine bol ödüllü, başrolünde Merve Dizdar’ın oynadığı görselleri harika, iyi oyunculuk sunan güzel bir hikaye. Rabiye Kurnaz vs George Bush’a da gerçek bir hikayeye dayanıyor, oğlu Guantanamo’da haksız bir şekilde tutulan bir annenin mücadelesini anlatıyor. Kısaca festivalimiz bu yıl da çok iyi filmlerle ve dolu bir programla gümbür geliyor. Yazılı ve sosyal mecralarda da önceki yıllarda olduğu gibi çok ses getireceğimize inancımız tam! VTFF’de görüşmek üzere!
Festivale katkıda bulunan kişileri ve sponsorlarınızı da burada anmak isteriz…
Festivalimizin en büyük destekçisi olan BC Arts Council, yıllardır yaptığımız başarılı işlere bakarak bu sene bize güzel bir fon sağladılar. Turkish Canadian Society dernek başkanı Demet Edeer ve geçen senelerde bu başvurunun alt yapısının oluşmasına katkıları büyül sevgili Gülnur Birol arkadaşlarımıza buradan da teşekkürü borç biliriz.
Yıllardır bizi destekleyen sponsorlarımızın da yerleri çok ayrı, onların katkısı olmasa böyle kaliteli bir iş çıkarmamız maalesef mümkün değil. Bu seneki sponsorlarımızı analım ama yıllardır bizi destekleyen daha birçok sponsorumuz var, onlara da her zaman müteşekkiriz. Ayrıca isminin ön plana çıkmasını istemeyen ama festivalimize maddi olarak katkıda bulunan birçok arkadaşımız da var ki onlara da çok teşekkür ederiz.
Mavi, Matchbox, West Quay offices, Robert Allan Ltd., I Know Canada Immigration, 4 Front Mortgages, IATSE 891, La Ruota Pizza, Megabite Pizza, Pizza Garden, Parsley
Festival hakkında bilgi ve programa https://vtff.ca/ üzerinden ulaşabilirseniz.
Çok teşekkür ederiz. Umarız izleyeni bol, keyifli bir festival geçirirsiniz. Başarılar diliyoruz.