Teknoloji sektöründeki işgücü sıkıntısının giderilmesine yardımcı olmak için, Kanada Yenilikçiler Konseyi, federal hükümete, yüksek vasıflı teknoloji çalışanlarının iş teklifi olmadan Kanada’ya gelmelerine izin verecek yeni bir vize denemesi çağrısında bulunuyor.
Konsey kısa süre önce Kanada’nın büyüyen teknoloji endüstrisini desteklemek için siyasilere 13 temel tavsiye sunan Yetenek ve Beceri Stratejisini yayınladı.
Konseyin önerdiği, Yüksek Potansiyel Teknoloji Vizesi olarak adlandırılan vize, yazılım geliştirme ve veri bilimi gibi talep gören meslekleri kapsayacak. Plana göre bu vizeyi elinde tutanlar çalışma, iş değiştirme ve Kanada’da kalıcı oturum izni alma fırsatına sahip olacak.
Yenilikçiler Konseyi, Yetenek ve Beceri Stratejisi başlıklı raporunda, Kanada’dan çalışma vizesi almaya çalışan çoğu kişinin kalifiye olmak için bir iş teklifine ihtiyacı olduğunu kaydetti. Bu durumun da Kanada’ya yüksek vasıflı çalışanların gelmesinin önüne geçtiği belirtildi. Rapora göre, yazılım geliştiriciler, veri bilimcileri ve rağbet gören mesleklerde çalışan diğer profesyonellerin iş aramak için Kanada’ya girmelerine izin verilirse, muhtemelen aradıklarını bulacaklar.
Ayrıca, pandemi çoğu sektörü değiştirerek uzaktan çalışmayı daha da yaygın hale getirdi. Sonuç olarak konseyin önerisi, Kanada hükümetinin yüksek vasıflı yabancı işçilerin belirli bir süreliğine ve iş teklifi olmadan Kanada’ya gelmelerine izin vermek için özel sektöre danışması.
Bu teklif, İngiltere’de önerilen ve yazılım geliştiricilerin, mühendislerin veya veri bilimcilerinin bir iş teklifi olmadan ülkeye girmesine izin verecek bir programdan esinlenilmiş.
Önerilen teknoloji vizesi, talep edilen roller için çalışma izni başvurularını iki hafta kadar kısa bir sürede işleme koymayı amaçlayan mevcut Global Yetenek Programını tamamlayacak. Ancak Yenilikçiler Konseyi, kendi sundukları program için 48 saatlik bir vize işlem süresi talep ediyor.
Raporda aynı zamanda “Hükümet, vasıflı teknoloji çalışanlarının kendi insiyatifleriyle Kanada’ya gelmeleri için bir yol oluşturarak, firmaları epey vakit alan ve zorlu bir süreç olan sponsorluk yükünden de kurtarabilir” diyor.
Teknoloji Çalışanları İçin İki Haftalık Vize Değerlendirme Süresi
Aslında Kanada zaten teknoloji çalışanları için bazı göçmenlik ve çalışma izni seçenekleri sunuyor. Kalıcı oturum izni için izlenen yollar arasında, bazı vasıflı işçilerin başvurudan iki hafta sonra geçici bir çalışma izni almalarını sağlayan Global Yetenek Programı yer alıyor. Böylece şirketlerin aradıkları yeteneklere hızlıca ulaşması sağlanıyor.
Bu program şirketlerin iş ilanı şartı olmadan LMIA adı verilen değerlendirme sürecinden geçmelerine izin veriyor. Yurtdışından kalifiye eleman ihtiyacı duyan ve yüksek büyüme gösteren şirketler bu programdan yararlanabiliyor. Ancak programdan yararlanacak işverenlerin belirlenmiş bir partner şirket tarafından yönlendirilmiş olması gerekiyor.
Ayrıca işverenlerin ülkeye gelecek olan yüksek vasıflı elemanlara yapılacak ödemeye ilişkin koşulları yerine getirmesi gerekiyor. Sözü edilen program aracılığıyla işe alınan elemanlara geçerli ücretin veya daha fazlasının verilmesi gerekiyor. Bu geçerli ücret şu kategorilerden birinin en yüksek rakamı olarak tanımlanıyor:
- Aynı mesleğin Kanada Hükümeti’nin sunduğu Job Bank’taki karşılığındaki ortalama ücret
- Bir işverenin aynı konumdaki aynı pozisyonda, aynı beceri ve deneyime sahip mevcut çalışanlarına ödediği ücret
- Global Yetenek Meslekleri listesinde (varsa) tanımlanan asgari ücret tabanı.
Global Yetenek Programı kapsamında bazı çalışma izni muafiyetleri de bulunmakta. NOC beceri tipi 0 veya A-seviye mesleklerdeki yüksek vasıflı işçiler, çalışma izni olmaksızın 6 aylık bir dönemde 15 gün veya 12 aylık bir dönemde 30 gün çalışmak üzere Kanada’ya girebilirler. Kamu tarafından finanse edilen araştırma kurumlarında çalışan araştırmacılar, çalışma iznine ihtiyaç duymadan yılda 120 gün Kanada’ya gelebilirler.
Kaynak: CIC News